ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

Το στροφικό πέταλο του ώμου είναι μία ομάδα τεσσάρων τενόντων, που συμβάλουν στη σταθεροποίηση του ώμου. Ταυτοχρόνως βοηθούν την κίνηση, κατά την εκτέλεση ανυψωτικών και στροφικών κινήσεων του βραχίονα, εξ’ ου και η ονομασία του.

Οι τένοντες που απαρτίζουν το στροφικό πέταλο είναι:

  • O υποπλάτιος
  • Ο υπερακάνθιος
  • Ο υπακάνθιος
  • Ο ελάσσων στρογγύλος

Ο όρος ρήξη στροφικού πετάλου αναφέρεται στη διακοπή της συνέχειας κάποιων εκ’ των τεσσάρων τενόντων. Ο τένοντας που υφίσταται συχνότερα ρήξη είναι ο υπερακάνθιος, ενώ δεν είναι απίθανο να συνυπάρχουν ρήξεις σε πολλούς τένοντες ταυτοχρόνως (μαζική ρήξη.)

Είδη ρήξεων του στροφικού πετάλου

Ανάλογα με την έκταση της βλάβης διακρίνονται δύο ειδών ρήξεις του στροφικού πετάλου:

  • Ρήξη μερικού πάχους, η οποία αφορά μερική ενδοτενόντια ρήξη ή μερική αποκόλληση της κατάφυσης του τένοντα από το βραχιόνιο οστό
  • Ρήξη ολικού πάχους, η οποία αφορά την πλήρη αποκόλληση του τένοντα ή την πλήρη ρήξη αυτού

Αίτια ρήξης στροφικού πετάλου

Τα συχνότερα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν τη μερική ή ολική αποκόλληση των τενόντων είναι τραυματικά γεγονότα, όπως:

  • Πτώση
  • Βίαιη κίνηση
  • Απότομη άρση βάρους

Επιπλέον παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην κατάσταση είναι η χρόνια τενοντίτιδα, ή η φλεγμονή του στροφικού πετάλου συνήθως στα πλαίσια υπακρωμιακής προστριβής.

Συμπτώματα

Ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου είναι το κυριότερο σύμπτωμα, τόσο της μερικής, όσο και της ολικής ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου.

Οι περισσότεροι ασθενείς ασυναίσθητα αποφεύγουν την εκτέλεση ορισμένων επίπονων κινήσεων, όπως η ανύψωση του άκρου.

Διάγνωση

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της ρήξης στροφικού πετάλου είναι η μαγνητική τομογραφία. Το υπερηχογράφημα ώμου αποτελεί συμπληρωματική εξέταση, η οποία θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την έκταση της βλάβης.

Θεραπεία

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για την αντιμετώπιση της ρήξης εξαρτάται από το είδος της και από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης αρχικά προτείνεται από τον ορθοπαιδικό μη χειρουργική αντιμετώπιση για κάποιο χρονικό διάστημα για παρακολούθηση της εξέλιξης των συμπτωμάτων. Λαμβάνοντα από τον ασθενή παυσίπονα, σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή. Συνδυαστικά μπορεί ο ορθοπαιδικός να προτείνει κάποιο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης του ώμου.

Με βάση την εικόνα και την εξέλιξη των συμπτωμάτων μετά το πέρας της συντηρητικής αγωγής αξιολογείται η κατάσταση και ο ορθοπαιδικός προτείνει τη συνέχεια της θεραπείας.

Σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική, η αποκατάσταση της ανατομικής βλάβης αποτελεί την επόμενη επιλογή. Η χειρουργική επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά. Πρόκειται για διαδικασία μικρής επεμβατικότητας, με χρήση μίας  χειρουργικής κάμερας  που ονομάζεται αρθροσκόπιο, η οποία εξασφαλίζει στο χειρουργό άριστη οπτική του εσωτερικού της άρθρωσης.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Ο ασθενής δε χρειάζεται κατά κανόνα να νοσηλευτεί και συνήθως εντός κάποιων ωρών μετά το πέρας της επέμβασης μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Μετά από 3-6 εβδομάδες σταδιακά μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς πόνο. Ο γιατρός θα εξετάσει τις παραμέτρους και θα καθοδηγήσει τον ασθενή σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες ή τις πιο βαριές εργασίες.

Εάν έχετε υποστεί πρόσφατα κάποιον τραυματισμό στην περιοχή του ώμου κλείστε άμεσα ένα διαγνωστικό ραντεβού με τον Δρ. Νικόλαο Τζινιέρη, προκειμένου να προσδιοριστεί η έκταση της βλάβης και η καλύτερη αποκατάστασή της.